Hvordan opdager jeg en diskusprolaps i lænden?

Hvordan opdager jeg en diskusprolaps i lænden?

27. juli 2022 0 Af redaktionen_dk

Mange danskere døjer med en diskusprolaps, som kan være hæmmende for deres hverdag. Både i dagligdagens gøremål og i forbindelse med sport kan skaden være generende og yderst irriterende.

At få en diskusprolaps i lænden er meget almindeligt, men der er heldigvis gode muligheder for at opdage det og få en effektiv behandling, så du igen bliver smertefri.

Læs om alle symptomerne, du skal være opmærksom på lige her.

Tunge løft og forkerte bevægelser kan forårsage en diskusprolaps

En diskusprolaps i lænden kan opstå på flere måder, men ofte opstår den efter et tungt løft eller en atypisk bevægelse i lænden.

Så hvis du f.eks. har flyttet tunge ting, styrketrænet eller lavet en forkert bevægelse, og du efterfølgende har ondt i lænden, kan det være et symptom.

Et andet symptom er, at smerterne formindskes, når du ligger ned, fordi trykket på nerven bliver mindre. Oplever du aftagende smerte, når du ligger i sofaen eller sengen, er det en god indikation.

En diskusprolaps kan opstå, hvis kroppen kompenserer

Du kan også få en diskusprolaps i lænden, hvis lænden overkompenserer for andre dele af kroppen, hvor du har manglende bevægelighed.

Hvis du kompenserer i længere tid, ville det kunne resultere i, at du får en diskusprolaps. Derfor er det også vigtigt at søge hjælp, hvis du har nedsat funktionalitet i en bestemt kropsdel.

Nedsat styrke i benet

Har du mistet kræfter i et af dine ben, kan det være et symptom på en diskusprolaps i lænden. Du kan have svært ved at stå på tæer, og symptomerne vil ofte kun være i det ene ben. Dog kan det forekomme i begge ben i sjældnere tilfælde.

Grunden til, du vil opleve gener i dit ben skyldes, at nerverødderne i lænden og korsbenet går ned i benene og vil derfor give forstyrrelser og nedsat kraft.

Af den årsag kan du muligvis også have problemer med vandladning, afføring og seksualfunktion, hvis du har svære symptomer.

Få hjælp med osteopati

Har du mistanke om, at du har fået en diskusprolaps, gør du klogt i at kontakte en osteopat. En osteopat vil kunne afhjælpe dine gener og vil fokusere på din krop som helhed, da et holistisk behandlingsforløb spiller en vigtig rolle i at få fjernet generne.

Som udgangspunkt behandles en diskusprolaps altid uden en operation. Behandlingen vil i stedet bestå af aflastning af ryggen og genoptræning. Her kan osteopaten lave et skræddersyet program til dig, der tager udgangspunkt i dine smerter og din historik.

Hvor længe varer en diskusprolaps?

En diskusprolaps varer ofte 3-12 måneder og vil i mange tilfælde gå i sig selv igen. Du vil opleve de værste smerter de første uger. Med behandling og genoptræning kan du forkorte varigheden af skaden.Det er dog de færreste, der oplever, at diskusprolapsen generer i et år. Den gennemsnitlige heling er en til seks måneder, og de fleste vil opleve spontane forbedringer efter seks til otte uger. 

Med osteopatiske teknikker kan man øge tilførslen af blod i lænden og dermed forkorte helingsperioden. Når du er smertefri, vil et genoptræningsforløb forkorte processen yderligere.