Derfor er fodbold den mest populære sport i verden

Derfor er fodbold den mest populære sport i verden

19. november 2021 0 Af digitalmads

Det kan være vovet at bevæge sig ud et sted, hvor du statuerer, at en sportsgren er mere populær end andre. Men ikke desto mindre så er der ingen tvivl om, at fodboldnyhederne, fodboldfesterne og fodboldånden afføder sammenhold, fællesskab, spænding, konkurrence, kærlighed, had, nervøsitet og intensitet. Listen er uendelig, og i sidste ende kan den justeres så mange gange, at du kan spørge en fodboldfanatiker om, hvad vedkommende bliver fanget af, når bolden ruller på det grønne græstæppe.

Hvis du har også har spurgt dig selv, hvorfor fodbold har vundet indpas i verdensæteren på en anden måde, end mange andre sportsgrene har formået?

Fodboldhistorien går “way back”

Allerede da TV-transmissionerne blev flere og flere rundt omkring i de danske hjem, der var fodbolden en ægte seersluger. Det var decideret et element, der gjorde, at danskerne investerede i fjernsyn, dertilhørende apparater og tilbehør. Dengang var det nemmere for fodbolden – uden konkurrence – at fange seernes interesse da mange af de verdensomspændte mesterskaber lå placeret uden for højsæson, hvilket betød, at flere automatisk hang ved, når de overværede intense, spændende, sjove og svære fodboldkampe.

Det har i den grad også været med til at forme, hvordan fodboldkulturen har udviklet sig.

Men hvor langt er vi nået i fodboldkulturens alsidighed og rummelighed? Den afføder klassisk machokultur, hvor kvinderne typisk kategoriseres som uvidende, uintelligente og uoplyste. Det har i mange år været udfordrende at inddrage sårbarhed, diversitet, intense følelser, ærlighed og gennemsigtighed, men med en nyere og mere innovativ tilgang til fankultur, så er den opfattelse på vej retur. De professionelle elitespillere udstilles kyniske, hårde og ubarmhjertige, når de tackler, går ind i hårde dueller og jubler for egen vindingsskyld.

I nutidens fodbold Danmark har skelsættende fodboldhændelser åbnet op for en fodboldkultur, hvor sårbarhed, ærlighed, gennemsigtighed og empati vinder over kynisme og ”ingen-kære-mor” tilgangen.

Fodboldsporten sætter sociale og kulturelle spor

Fodbold som sportsgren er med konkurrenceelementet, eventkarakterne, public-service betydningen og intensitetsniveauet en aktivitet, der indeholder alle de parametre, som vi vil finde for at få en god oplevelse.

Sporten giver dig grund til at holde med nogen, som i den grad giver anledning til fællesskab, sammenhold og følelsen af at høre til. Ligesom du til fodboldkampe – på tværs af sociale og kulturelle forudsætninger – samles for at opleve underholdning. Alt i alt bidrager fodbolden til at vi oplever sammenhængskraft, tryghed, forståelse og fælles fortællinger. Vi får – især i landsholdsregi – en fælles opfattelse af vores egen individuelle kultur, som derigennem styrker kærligheden til den pågældende nationalitet.