Fodbold og anden sport

Fodbold og anden sport

30. juli 2021 0 Af redaktionen_dk

Fodbold:

Det er vanskeligt at pege på en entydig oprindelse for fodbold. Tilsyneladende har forskellige kulturer uafhængigt af hinanden gennem historien udviklet spil, der har mindet om fodbold. Fra både det gamle Kina, antikkens Grækenland og Mayariget i det nuværende Mexico findes der beretninger om fodboldlignende spil. Således sparkede kineserne for mere end 2000 år siden til en bold udstoppet med hår, og i mayaernes spil var det tilladt at bruge ben, hofter og albuer. Det var efter sigende et meget råt spil med karakter af et religiøst ritual, hvor taberne risikerede at miste livet. I 1110-tallet spillede englænderne en form for fodbold. Det foregik dog ikke på en afgrænset bane med to mål, i stedet var formålet at få bolden fra landsby til landsby. Den første rigtige fodboldturnering fandt formodentlig sted i renæssancens Italien, hvor Firenze i det 16. århundred var kendt for en stor turnering i forbindelse med det årlige karneval.  

Golf:

Langt fra alle golfspillere er professionelle, og derfor er der et system inden for golfsporten, der sikrer, at alle kan spille mod hinanden uanset store forskelle i golfkunnen: det såkaldte handicapsystem. Princippet er også kendt i andre idrætsgrene. En begynder skal bruge mange slag for at komme i hul. I praksis tildeler klubberne begyndere 54 eller 48 slag ud over banens par. Har spilleren fået 54 slag, kan han bruge tre slag ud over hullets par på samtlige banens 18 huller. En professionel spiller har derimod ikke har noget handicap og ingen slag ud over banens par. Så kommer nybegynderen, handicap 24-spilleren og den professionelle sammen til en dyst, så sammenligner man ikke det antal slag de har udført, men hvordan de har spillet i forhold til deres handicap. Dvs. hvis nybegynderen har spillet bedre end sit handicap – og de to andre dårligere – så er det nybegynderen, der har vundet.

Når en spiller på en runde har spillet bedre end sit handicap, får han et nyt og lavere handicap. På den måde er der en tendens til at golfspilleres handicap falder indtil han når “muren”, det vil sige det punkt, hvor der går længere og længere mellem, at han faktisk kan spille til sit handicap.

Der er flere andre teknikaliteter i handicapsystemet.

De fleste klub-proer vil have et handicap under 4,5, da det er den fastsatte grænse for at søge ind på golftrænerskolen. Dog kan det sagtens lade sig gøre for en klub-pro at have et højere handicap, hvilket også forekommer i flere klubber. 

Ravjagt:

At gå på ravjagt er både hyggeligt og spændende. Du kan gøre det til en sportsgren, hvor der bliver konkurreret på at finde mest rav indenfor en tidsramme. Eller I kan tage på en hyggelig ravjagt for hele familien, og få en dejlig dag sammen. Men det kræver lidt forberedelse. Motion er sundt, men det skal også helst være sjovt, og så skal man jo kunne finde tiden.
Nu er ferien på vej, og måske står den på sommerhus ved stranden. Hvorfor ikke bruge nogle af dagene på at få motion som familien kan dyrke sammen og samtidig gøre det spændende. Gå på skattejagt på stranden. Det vil både voksne og børn elske.
Det behøver selvfølgelig ikke kun begrænse sig til noget i kan lave i ferien, bor du og familien i nærheden af stranden, så vil en skattejagt på stranden sikkert altid være populær. Man kan få forskellige ravlygter og ravbriller, der kan gøre det nemmere at finde rav. Men uanset hvilke ravlygter man bruger, så skal man selvfølgelig stadig vide, hvor man skal lede.
Ravlygter kan både bruges om dagen og om natten, hvis de altså har det rette lys der kan oplyse rav om dagen.

Svømning:

Din puls og dit blodtryk stiger en lille smule, når du går i havvand og gør klar til at svømme. Mere markant er det dog, at du begynder at hyperventilere, da vandtemperaturen i Danmark oftest er under 20 grader. Det går først over, når din krop har været i bevægelse 300-400 meter.
Svømmer du i svømmehal, er der oftest varmere, men du kan opleve den samme tendens, hvis du kommer i køligt klorvand. Typisk ligger temperaturen i bassinet dog på omkring 26,5 grader.
Når du svømmer, stiger din puls præcis som ved anden konditionstræning. Jo mere gas, du giver den, desto højere puls. Holder du tempo og intensitet nede, kan du dog også svømme mere restorativt med lavere puls.