Stresset i hverdagen? Brug cykling som mindfulness

Stresset i hverdagen? Brug cykling som mindfulness

11. september 2022 0 Af redaktionen_dk

Stress er en folkesygdom, som i større eller mindre grad påvirker en stor del af den danske befolkning. I de senere år er mindfulness blevet lidt af et buzzword, når det kommer til behandlingen og håndtering af stress. Der findes mindfulness-apps, -bøger og endda malebøger, der er designet til at hjælpe os med at leve i nuet og afstresses. Men hvad nu hvis der var en måde at være mere mindful på, som ikke involverer at sidde stille eller stirre på en væg i timevis? Det er der faktisk – og du har højst sandsynligt løsningen holdene udenfor.

Mindfulness er en tilstand, hvor man er fuldt ud til stede i øjeblikket. Når du cykler, er du fokuseret på selve aktiviteten i stedet for at lade tankerne vandre rundt. En slagt meditation i bevægelse. Det kan hjælpe dig med at komme i kontakt med dine omgivelser og værdsætte det nuværende øjeblik.

Cykling er en fantastisk måde at afstresses og være mere opmærksom på. Når du er ude at cykle, er du tvunget til at fokusere på her og nu. Du er udelukkende fokuseret på din krops fysiske bevægelse og følelsen af vinden i ansigtet. Du kan ikke bekymre dig om, hvad der sker på arbejdet eller derhjemme, hvis du koncentrerer dig om at bevare balancen på cyklen og komme sikkert fremad. Dette fokus på nuet kan være med til at mindske stress og angst. Det er faktisk sådan, ifølge en undersøgelse fra University of Colorado, at folk, der regelmæssigt cykler, har lavere niveauer af stresshormonet kortisol end dem, der ikke cykler.

Hvis du leder efter en måde at reducere stress og finde ro i dit liv på, så prøv at tage nogle lange ture på cyklen. Det er en fantastisk, og lettilgængelig, måde at være mere opmærksom og til stede i øjeblikket på. Hvis du ikke allerede har en egnet cykel, så kan du på Bikeland finde gode tilbud på cykler til alle aldre og behov, så du kan komme i gang med at dyrke mindfulness på cyklen.

Brug motion som terapi

Cykling er en særlig god form for motion til stressreduktion, da de fleste både har en cykel og kan finde ud af at bruge den. Motion er i det hel taget en god måde at håndtere stress og angst på, så selv hvis cykling ikke er den rigtige “medicin” for dig, så bør du finde en anden fysisk aktivitet, du kan kaste dig over. Motion frigiver endorfiner, som kan hjælpe med at forbedre dit humør.

Træn din hjerne, når du cykler

Cykling kan desuden være en god måde at forbedre dine kognitive funktioner på. Ved at træde i cirkulære bevægelser aktiverer du forskellige områder af din hjerne, som er ansvarlige for koordination, balance og bevægelse. Dette kan være med til at holde din hjerne aktiv og sund. Cykling bør selvfølgelig ikke stå alene, men skal kombineres med andre aktiviteter – både fysiske og mentale for at holde din hjerne i topform.

Reducer stress for at beskytte dit hjerte og helbred

Det er vel ingen hemmelighed, at stress er dårligt for dit fysiske helbred. Stress fører faktisk ganske ofte til forhøjet blodtryk og andre hjerte-kar-problemer. Motion kan hjælpe med at reducere stress og beskytte dit hjerte. Cykling er en god motionsform for hjertesundheden, da den har en lav belastning og kan udføres med moderat intensitet. Husk altid, at ingen aktivitet kan stå alene, men en aktiv livstil med masser af motion kombineret med sund kost, fører til et sundt fysisk og mentalt helbred.