Foderinsekter til krybdyr
13. august 2021Hvis du har et krybdyr som f.eks. et firben, en skægagame eller et andet dyr, der spiser levende insekter, vil du typisk have brug for at købe insekter. Og her skal du gå efter kvalitet!
Melorme skal være friske
Hvis du bruger melorme som foder, skal du gå efter at købe friske larver. Ofte kan du nemlig opleve, at der er mange døde imellem, når du får en portion hjem. Og/eller at mange dør efter kort tid.
Der er nemlig stor forskel på, hvordan leverandørerne opbevarer larverne. Ofte ligger de på køl gennem længere tid, og det er ikke optimalt.
Det kan være en god ide at tjekke op på, hvordan netop DIN leverandør griber det an. Se et eksempel her: https://insektorama.dk/saadan-haandterer-vi-dine-foder-insekter-inden-afsendelse/
Fårekyllinger skal være levedygtige
Bruger du fårekyllinger, har du næsten helt sikkert oplevet, at de dør alt for hurtigt. Den generelle kvalitet er desværre alt alt for dårlig.
Som oftest har det meget at gøre med den forudgående opbevaring af foderdyrene. Insekter som fårekyllinger og græshopper har brug for foder ad libitum – og tåler ikke sult særlig godt.
Her vil du oftest få succes ved at gå efter lokale leverandører, og gå langt uden om insekter, der er importeret. Private opdrættere kan være det bedste bud, eller alternativt i det mindste danske producenter.
Dubia-kakerlakker skal være “unge”
Hvis du køber et kilo dubia-kakerlakker, er der desværre en vis risiko for, at du ender op med et kilo gamle dyr. Dubia lever længe (op til 1-2 år), så derfor vil man ikke altid med det samme opdage, at insekterne er gamle. Det kan jo ikke umiddelbart ses på dem.
Det kan sikkert ikke overraske, at der findes skruppelløse sælgere derude, som på denne måde øjner chancen for at slippe af med gamle kakerlakker, som har fået en masse unger og snart skal kasseres alligevel.
Sørg derfor for at handle hos en forhandler du har tillid til, eller en, som andre kan anbefale ud fra personlige erfaringer.
Hvis du bliver tilbudt en større mængde dubia-kakerlakker til en urealistisk lav pris, bør alle alarmklokker ringe.
Zophobas-larver skal ikke være for gamle
Zophobas-larver (eller kæmpe-melorme, som de også kaldes), har den store fordel, at de ikke forpupper sig, hvis de går mange sammen. Man kan derfor have en portion udoksede larver gående i månedsvis. De spiser løbende, men vokser som sådan ikke. De er på evig jagt efter et gemmested, hvor de kan få ro til at forpuppe sig.
Det siger næsten sig selv, at situationen ikke er holdbar i det lange løb. Før eller siden bliver larverne gamle og trætte, og begynder at dø.
Som det var tilfældet med kakerlakkerne, er det ikke muligt at se alderen på insekterne. Den afslører sig først, når dødeligheden begynder at stige.
Du skal derfor sikre dig, at du ikke får en portion zophobas-larver, som har været opbevaret i månedsvis forud. Igen er det lidt et tillidsspørgsmål, og urealistisk lave priser kan være et advarsels-signal.