Historien bag De Olympiske Lege

Historien bag De Olympiske Lege

18. marts 2022 0 Af redaktionen_dk

Mens vi venter på den næste olympiade – OL i Paris i 2024 – kan vi passende tage et kig tilbage i tiden og på hvordan OL har udviklet sig gennem årene. Det store sportsarrangement afholdes hvert fjerde år, hvor den olympiske flamme tændes og tusindvis af tv-seere følger med hjemme fra stuerne.

For mange atleter er OL det største i karriere, og således et mål og en drøm, mange stræber efter at udleve. Ikke nødvendigvis for at vinde guldmedaljen, for det er trods alt de færreste forundt, men for at være med i den store fest. Du kan læse den fulde artikel om De olympiske lege her.

Idéen bag OL

Ideen bag de olympiske lege stammer fra det antikke Grækenland, hvor de første lege blev afholdt 776 f.Kr. i Olympia. Her afholdt man en stor fest til ære for grækernes øverste gud, Zeus, mens man dystede i forskellige sportslige discipliner. I slutningen af det 19. århundrede besluttede man at genopfinde denne tradition, og de første moderne olympiske lege blev således afholdt i 1896 i Athen.

Man besluttede at værtsbyen for legene skulle gå på skift, og fire år senere – i 1900 – blev legene således afholdt i Paris. Ved disse lege opnåede Danmark nationens første guldmedalje, da vægtløfteren Viggo Jensen brillerede i sin kategori.

Vinter og sommer

Man forsøgte at få så mange spændende discipliner med på det olympiske program som muligt, og i starten var skøjteløb bl.a. at finde på det generelle program. Fra 1912 blev denne sport – sammen med en række andre sportsgrene – flyttet til den nye opfindelse, nemlig Vinter OL. Fra 1924 til 1992 blev vinter og sommer OL afholdt samme år, men herefter har disse konkurrencer været afholdt forskudt.

Flag, motto og flamme

De fleste kender i dag det olympiske flag – det ikoniske symbol med de sammenflettede ringe i forskellige farver. Flaget blev taget i brug for første gang under OL i 1920, som blev afholdt i den belgiske havneby, Antwerpen. Hver ring i flaget symboliserer et af verdens kontinenter. OL har ligeledes et motto som lyder Citius, Altius, Fortius, som betyder hurtigere, højere, stærkere.

Den olympiske flamme blev en realitet i 1928, hvor legene blev afholdt i Amsterdam. En arkitekt fik den gode idé, at en flamme – den olympiske ild – skulle brænde lige så længe som legene varede. Denne tradition er fortsat indtil i dag, og den olympiske flamme spiller en stor rolle ved åbnings- og afslutningsceremonien.