Hævede fødder

Hævede fødder

2. december 2020 0 Af admin

Hvad er hævede fødder?

I langt de fleste tilfælde anses hævede fødder, eller ødemer som tilstanden også kaldes, for at være en helt almindelig tilstand, som mange mennesker oplever i forskellige perioder af deres liv, og som ofte opstår i forbindelse med stille sidning og inaktivitet. Hos Hafaro.dk har de et stort udvalg i smertelindring til fødderne

Når fødderne hæver, skyldes det en ekstra ophobning af væske i kroppen og det er meget normalt, at det især er fødder, ben og ankler, som bliver ramt af ophobningerne. Hvis ikke du aktiverer og bruger dine muskler i kroppen regelmæssigt, vil blodet blive forhindret i at løbe tilbage til hjertet, og dermed opstår de ubehagelige hævelser i fødderne.

Ødemer

Væskeophobning i kroppen kaldes for ødemer. Ødemer skyldes en ubalance i det system, der styrer, hvordan væsken i kroppen skal fordele sig. En god måde at forstå hvordan systemet normalt fungerer på, er ved at forestille sig en væske, som løber rundt i en stor cirkel mellem 3 punkter, som i dette tilfælde vil være blodet, vævet og lymferne. Når blodet cirkulerer rundt i kroppen, bliver noget af væsken i blodet sendt ud i kroppens væv. Herfra opsamles væsken, som så sendes tilbage til blodet. 

Når der opstår ødemer, skyldes det, at vævet er for stort, fordi der enten bliver sendt for meget væske fra blodet til vævet, eller at der kommer for lidt væske ind i lymfesystemet.

Undgå væskeophobning i kroppen

Væskeophobning skyldes mange gange, at man helt glemmer at drikke nok vand i løbet af dagen. Mange væskeophobninger i kroppen kan faktisk undgås ved at drikke rigelige mængder vand. En god tommelfingerregel er at drikke din vægt i kilo x 0,033 liter om dagen (f.eks. 65 kg x 0,033 = 2,1 liter vand). Når kroppen får nok væske, forebygger du ikke bare hævede fødder, du kan også forebygg træthed og hovedpine, ligesom din hud vil se mere sund og spændstig ud.

Kost og motion er også to vigtige ting, som kan sættes i forbindelse med, at dine fødder hæver. For at forebygge at dine fødder hæver, findes en række af gode råd til, hvordan du kan undgå det. Blandt andet disse:

  • Tilføj vitaminrige frugter til din kost såsom pærer, æbler, blommer og appelsiner.

  • Dyrk regelmæssig motion for at forbedre blodcirkulationen.

  • Drik vand efter din vægt (se udregning)

  • Reducer saltet i dine madvarer.

  • Undgå forarbejdede fødevarer, da de ofte har et højt saltindhold.

  • Sørg for at få rigelig søvn og hvile. Brug evt. en sovemaske

  • Læg en pude under benene når du hviler dig. Fødderne skal ligge i en højere position end resten af kroppen.

  • Undgå at sidde stille for lang tid ad gangen. Hold pauser hvor du bevæger dig.

  • Lav venepumpeøvelser.