Fliserens

Fliserens

11. marts 2020 0 Af admin

Går du og drømmer om nye fliser til dit hus, eller til dit sommerhus, kolonihavehus, udhus eller hundehus? Så skal du overveje hvordan de fliser der eventuelt allerede ligger ser ud i dag. Hvad ikke alle ved er nemlig at gamle fliser kan man ’vaske’ og på den måde få til at fremstå som da de blev lagt. Er det tryllekunstner tænker du? Men nej det er det der kaldes fliserens. Det er et begreb som omfatter det at ordne sine fliser, sten, terrasse eller hvad du nu har af flisebelægning udendørs som trænger til en overhaling. En let tur på internettet vil hurtigt give dig et overblik over en del firmaer som tilbyder deres ekspertise med fliserens. Det er bestemt en mulighed og vil med garanti efterlade dine fliser flotte. En anden mulighed er jo som altid selv at kaste sig ud i projektet, og alt efter kompetencer håbe på det bedste resultat.

Det der som oftest ses på fliser sammen med alger er flisepest. Hvad er så dette for noget? Jov flisepest er lav, som i modsætning til svampe ikke er afhængig af organisk næring for at overleve. Det flisepest har brug for er i al sin enkelthed lys. Flisepest overlever alene på optagelse af lys, og derfor kan det i sagens natur eksistere de fleste steder. Lav lever også af fugt og vand, og det kan lav trække ud af luften. Så man kan sige at i bekæmpelsen mod flisepest, er man sat hurtigt skakmat. Hver mindre man selvfølgelig kan lægge sin terrasse og lignede et sted hvor der hverken er lys eller luft. Man kan dog forbygge dette hvis der er ekstremt meget sol på stedet, da det vil udtørre luften og overfladen, og derved forhindre at der er meget fugt i luften og på overfladerne.

En af de bedste gør-det-selv løsninger er at leje en terrassevasker hos dit lokale byggemarked. Har du selv en er det selvfølgelig bare at bruge den. Vær dog opmærksom på det er vigtigt at der er et korrekt mundstykke på denne, beregnet til netop fliserensning, da højtryksspuleren ellers kan beskadige dine fliser. I den mere kuriøse ende er der metoder som brug af brun sæbe og en kost. Sæben kan også erstattes af fuglesand. Dette kræver i den grad knofedt og hårdt arbejde, og en hurtig søgning på internettet, beskriver at resultatet bliver langt dårligere end ved brug af højtryksspuler.

En ulempe ved brug af en terrassevasker er dog at fugerne mellem fliserne også får en skyller, så det kan være nødvendigt at gå fugerne efter med fugesand. Når dette dog er sket har du også en næsten helt ny flisebelægning, og vil indse det er det hele vær. Der er ingen lov eller evidens der siger hvornår du skal påbegynde fliserens, og du kan som sådan gøre det året rundt. Der er dog noget mere behageligt når temperaturen er kommet lidt op ad, og man kan fornemme foråret komme. Ellers er det eneste du skal bruge vand fra en slang og så kan du benytte terrassevaskeren. Husk efterfølgende at imprægnere dine fliser, så holder de længere og der vil gå længere tid før du skal i gang med fliserens igen.