Radonmåling for husejere: Beskyt din familie mod usynlige farer

Radonmåling for husejere: Beskyt din familie mod usynlige farer

16. september 2024 0 Af

Som husejer er det dit ansvar at sikre, at dit hjem er et trygt og sundt sted for din familie. En af de mest oversete risici er radon – en usynlig gas, der kan trænge ind i dit hjem og udgøre alvorlige sundhedsrisici. For at beskytte din familie mod denne fare er det afgørende at få målt radonniveauet med en radonmåler.

Radon er en radioaktiv gas, der naturligt opstår, når uran i jorden nedbrydes. Gassen kan stige op gennem undergrunden og trænge ind i boliger, herunder villaer og enfamiliehuse. Udfordringen med radon er, at den hverken lugter eller kan ses, hvilket gør det umuligt at opdage uden en specifik måling.

Den alvorlige fare ved radon opstår, når gassen nedbrydes og frigiver radioaktive partikler, der kan beskadige lungevævet. Hvis man er udsat for høje radonniveauer over længere tid, øger det risikoen for at udvikle lungekræft. Faktisk er radon den næststørste årsag til lungekræft efter rygning.

At investere i en radonmåler er en vigtig handling for at sikre din families sundhed. Det er en nem og overkommelig måde at opdage farlige radonniveauer i dit hjem på. Når du først har målt radon, kan du tage de nødvendige skridt for at afhjælpe problemet. Så hvorfor vente? Tag det første skridt mod at beskytte din familie ved at anskaffe en radonmåler i dag og sikre dig mod denne usynlige sundhedstrussel.

Du kan selv udføre en radonmåling i din villa ved at benytte en radonmätare fra et SWEDAC-akkrediteret laboratorium. Langtidsmåling er den mest pålidelige metode til at få et gennemsnitligt radonniveau for året.

Målingen skal foretages over mindst 60 dage i perioden fra 1. oktober til 30. april, også kaldet fyringssæsonen. Hvis du ønskr en hurtig indikation af radonniveauet, kan en korttidsmåling også være en mulighed, men det giver ikke et årsbaseret gennemsnit. Ifølge Strålsikkerhedsmyndigheden har cirka 325.000 boliger i Sverige radonniveauer, der overstiger grænseværdien på 200 Bq/m3.